»

Wednesday, June 24, 2009

It wont be erased



I am back after missing in action for almost a week. Yang sebenarnya aku bukan lah ke Sydney for holiday pon. Maaf lah kepada sesiapa yang di tango oleh aku kononnya aku nak holiday ke Sydney. haha Aku dipaksa oleh kehendak hati balik ke Segamat untuk Program Pertukaran Budaya yang melibatkan 6 kampus cawangan UiTM which is UiTM Johor, Melaka, Terengganu, Kelantan, Sabah dan Perlis. Seminggu aku kat sana serious seronok gila. Meet new friends, change culture among state. Let's continue with this ;



Ini adalah muka-muka Performing Arts Club members. Muka-muka gila camera memang muka kitorang. Kitorang ni dah macam one big happy family yang riuh sekampung. Gambar-gambar kat atas ni adalah semasa program pertukaran budaya berjalan. Gambar di UiTM, Felda Kg. Kemelah, and also mase trip ke Melaka. Fun, Fun, and Fun ;)




Day 1 - UiTM Segamat && Kg. Kemelah.
(Bertolak ke Felda & Pembahagian anak-anak angkat)

All the pictures kat atas ni masa before bertolak ke Kg family angkat kat Felda Kemelah and during kat felda about 3 days 2 night. At first sampai macam dub dab gile nervous. Ade gak rasa nak lari balik campus yang jauh tu sebab tak nak seperate dengan kawan kene duduk rumah family angkat kan. But tu la, tak kenal maka tak cinta. Serious bila dah stay sane rase sekejap gila 3 hari tu. And kalau boleh nak sangat stay for a week lagi kat sana. Most important thing, kitorang suma dapat family angkat yang sangat baik. Treat kitorang macam anak sendiri. Jaga makan pakai segalak gitu. Since adik beradik angkat aku from different UiTM, lagi la rasa seronok kan. From there dah boleh make new friends and live macam one family. Makan, tidur baring sama-sama. Definitely miss adik beradik angkat Tyra from UiTM Chendering, Ain; UiTM Melaka, Nabila; UiTM Sabah && Noni UiTM Perlis.




Day 2 - Sekitar Felda Kg. Kemelah
(Gotong-royong sekitar kampung and preparation untuk malam performance.)

Berjalan keliling kampung tak sama penat dia macam pusing satu mid valley. Imagine la kampung yang berbukit bukit tu perlu ditapak satu-satu untuk pergi aktiviti. Even penat tapi still seronok. Dari pemalas terus jadi rajin. UiTM Johor && Melaka combine gotong royong bersihkan tadika dan sekolah agama kat Kg tu. Bangun awal pagi && naik van jiran untuk berkumpul di dewan tu gila macam-macam dugaan. Paling lawak sekali bila teenage macam kitorang ni, tak pernah-pernah bawak van tibe-tibe kene drive van untuk pergi mana-mana. Since kitorang ramai, so better with van la kan. Disebabkan stereng van tu gila berat, sampai kan kene 2 orang yang control van. Sorang tukar gear, sorang lagi pusing stereng. Pagi-pagi dah riuh bila nak naik bukit tak lepas. Baru naik setengah bukit, enjin mati. And paling best bile cantik je van tu mengundur balik. Bising laa mulut perempuan + tino dalam van tu. Bila ingat semua balik, rindu gila kat diorang. Nai ; Tino UiTM Terengganu yang diva kalah gadis melayu. Bila tah boleh jumpa lagi.



Day 2 - Dewan Felda Kg. Kemelah
(Malam persembahan oleh semua UiTM)

Malam ni adalah malam kitorang berzapin. Team dari Johor perform zapin yang haok gila malam tu. Masing-masing lupa step la, salah counting la. Semua sebab penat punya pasal. Bile tengok balik video persembahan kitorang, ya ampun. Sumpah tak pernah perform disaster macam ni. Gila frustrated malam tu. Macam nak perform lagi sekali je. But nevermind la. What past is past kan. Ape-ape pun, kitorang kene jugak tebus silap kitorang pada malam tu on the next persembahan kat UiTM nanti. Since malam tu malam terakhir kat Kg tu, kitorang semua macam dah sedih-sedih nak tinggalkan family angkat semua. Padahal baru berapa hari je stay dengan diorang. Later aku akan update tentang famiily angkat aku ok?

Day 3 - Hari terakhir di Kg && pulang ke kampus Segamat.



Day 4 - UiTM Segamat
(Sukan Rakyat)

Hey, ni first time selama 20 tahun hidup aku main tarik upih. Seriously bila main tarik upih tu macam rase naik roller coster kat Genting tu ha. Dapat pulak si mak ayam hackoo yang tarik aku. Memang melayang badan aku sampai luka tangan. Siapa-siapa yang tengok tangan aku ni mesti akan turut bersimpati. Hee. Sakit nye tak payah cerita la. Tapi tu semua tak halang aku nak enjoy dengan semua aktiviti yang ada. Enjoy tengok je sebenarnye pon. Main nye tidak. Melepak bawah pokok je lebih. Alasan senang je, "malam nanti takot penat nak perform." Ceh ecah! Dalam pada tak main banyak game tu pon, aku lah orang yang injured paling teruk. Tangan luka-luka. Confirm harga hantaran aku kurang dah pasni sebab parut sebelah tangan. Terima kasih ye Ajim sebab cakap padan muka banyak-banyak kali.



Day 4 - Malam Persembahan di UiTM

Ini saat-saat yang di tunggu. Tak sabar nak perform Jawa kitorang at the same time cuak menggunung since baru dapat full step malam sebelum nak perform. Ok, Johor memang suka buat kerja last minute. Lepas tu sendiri sakit badan sebab practice until pagi buta. But Everything was great that night. Semua UITM perform best-best and menarik. Malam tu dah macam glamour since semua peserta pakai costume cantik mengerlip. Dengan make up tebal berinci-inci. Boleh kata tu malam kemuncak for the program la kan. Sabah dengan 3 persembahan, Perlis dengan teater, Melaka yang bergaya dengan Joget diorang, Terengganu yang havoc dengan tarian songket, abe-abe Kelate meriah dengan dikir barat and paling menonjol tentulah Johor dengan Kuda kepang && Jawa. This is the first time aku perform jawa. Sumpah sengal segala tulang yang ada ok. hee So, seronok seronok jugak kan, but malam tu adalah malam terakhir campus-campus lain berada di Segamat. Esok diorang mau balik dah. Oh- Sedih dah semua.


Day 5 - Melaka Bandar Bersejarah
(Dataran pahlawan)

Hari ni hari terakhir program pertukaran budaya. So, our last aktiviti is window shopping di Melaka. Window shopping kepala aku. Dapat jugak la aku beli sepasang kasut kat sana. Nak buat macam mana, dah aku memang tak boleh tengok kasut macam best sikit. Melayang duit elaun aku. So beberapa jam kat sana, makan-makan, pusing-pusing, lepak-lepak && borak-borak buat kali terakhir. Tukar-tukar no phone && email, Pesan tu pesan ni. Macam-macam hal la kan. So majlis penutup dalam pukul 3 macam tu and terjadilah lambaian terakhir kepada pelajar-pelajar Terengganu, Kelantan && Melaka. Kali ni tak se sedih nak tinggalkan Family angkat ok? Takde maknenye nak berjurai-jurai air mata kali ni. Sebabnya, on December nanti pertukaran Budaya kat Sabah pulak. And maybe 70% daripada student yang join kali ni akan ke sana pulak. So, see you guys soon! Festival paling dekat is on July&& Perlis tuan rumah. Hee- Serious excited gila dah ni.

Memang pada mulanya rasa macam "asal macam annoying je semua ni." but you know what, we should believe in "tak kenal maka tak cinta." Seriously, I'm gonna missed all this. ;)

9 complain(s):

zeera

woah bestt nye. hope u had ur time.bile i dgr org sakap u masuk pac i gile terkejut mcm x percaya kan. hehe. keep it up :D

matahari

haha nape i tekejot pulak dga i masuk pac? haha! i in pac since i part 1 lagi. mmg da lame la kn. huhu sbb dah minat so xley nk wtpe la :DD

cik ateen

hahaha..
zeera ckp ngn aku mmg dier lgsg xcaya ecah ko lg menari..
hahaha..
anyway besh kn??
dh lma aku xjoin mcm tu..
last skali nadwah kepimpinan..
ntag ape ntah lupe laa..
peringkat negeri tu..
beshh jumpe rmai kwn..
n selamat berct lg seminggu..
;))

matahari

haha apesal tah xcaya aku menari. nmpk aku ni keras sgt mcm kayu ke? hihi ;p
kalau ade rezeki, bulan 7 kat perlis and december kat sabah. yeeehaaa!!

SaiyidahAisyah

huuyeh
mcm best.
patut la saw u mase kat speaker corner
dah agak u gi pertukaran budaya tuh.
huhuuu.
it was awsome kann?
syiok gila menari hehh
hehe.
i go for opkim kat muar.
under mpp.
it was nice jugak lah :)

zeera

haha. bukan keras lah ecah.
nmpk mcm brutal tp pandai menari rupenye hehehe

cik ateen

hahaha..
ntah laa diorg..
ak mmg caya lahh..
coz ak knl ko..
hihihi..
wah!!
dh ade activity ok laa tuhh..
xde laa buhsan nnt..
huhuhu

jojojojo

hahhahahaha. sedney adalah segamat. yeahh.

matahari

haha zeera. nmpk je brutal i neh. hee tu la xkenal maka xcinta ;p

cehh jo. jgn bhn2. ko kene igt ko adalah org pertama yg terpedaya dgn aku. smpi terus call aku bile tau aku nk g "sydney" kan? hihi