»

Saturday, January 31, 2009

Rugi oh Pembaziran.

Rase sekejap. Seminggu dah berlalu.
Dengan harapan masa tolonglah bergerak dengan lebih perlahan.
Past year pon tak bukak lagi.
Bahan assignment pon tak cari lagi.
Kemalasan tahap dewa dah menguasai diri.
Dan esok, tibe mase untuk balik ke hutan simpan yang dijaga rapi.
Hello pakcik guard. Nak keluarkan resit saman lagi?

------------------------------------------------------------

Tak seronok lah cuti kali ni. Sebabnya, 3 hari pada awal minggu cuti aku perlu ke Terengganu. Sabtu hingga Isnin. Sungguh tak seronok bila hari jumaat tu kite menghantar kepulangan rakan-rakan seperjuangan di muka pintu untuk balik ke kampung halaman. Sedangkan kite kene tunggu sehingga isnin baru boleh balik. Lebih menyedihkan lagi apabila trip yang diharapkan dapat merubah mood, lebih teruk dari apa yang dijangkakan.

Sabtu, 24 January 2009. Bangun seawal 6.30 pagi sebab mengikut janji melayu semua pelajar perlu berkumpul di DSB pada pukul 7.30 pagi. Jangka bertolak pukul 8 pagi. Biasalah bile deal dengan orang melayu ni. Bas bertolak pukul 8.30 dan dalam hati aku cakap "penat je rushing awal-awal pagi tadi." Yelah, eventho lecturer kitorang pon sampai almost 8am. Ye, aku tau. Dia lecturer. So diamkan sahaja la kan.

Perjalanan yang sangat memenatkan. 8.30 pagi bertolak, berhenti breakfast di Muadzam 1 hour lepas tu. Sangat tak memuaskan hati dengan breakfast pagi tu. Ceti mintak duit rm1.50 konon untuk breakfast pagi tu. Tapi berbaloi ke Rm1.50 untuk satu polisterine nasi gorang yang gile pedas macam satu tan cili api tumpah dalam kuali tanpa air disediakan? Hello, kot ye pon tak nak bagi air, masak lah sedap sikit nasi goreng tu. Ini la salah satu punca aku tak membeli makanan kat dining tu. Cekik darah tapi tak sedap. Kalau mahal berhantu ade rase takpe jugak. Aku lagi rela beli makanan kat uptown tu dengan variety lauk even mahal tapi puas hati kan? Kononye mase briefing about trip tu, lecturer pesan untuk decrease kan berhenti rehat. Last-last hampeh. Kejap-kejap kang berhenti. Nak buang air la, makan la. Memang la banyak sangat hal kan kalau bawak anak sampai 120 orang. Supposed Boleh sampai ke destinasi around 3.30. Disebabkan anak-anak sangat banyak masalah, kitorang sampai pukul 5 petang.

Ye, sangat sakit pinggang bila terpaksa duduk dalam bus 8jam setengah. Penat, mengantuk semua ada. Walaupun aku tidur je sepanjang perjalanan ke sana, tapi penat die macam baru balik dari tuai padi. Dapat pulak aku memang tak berapa sihat hari tu. Sakit tekak yang memberi tanda-tanda aku akan demam. Kalau aku ade pintu ajaib doremon, dah lame aku tinggalkan trip tu terus balik KL. Lagi menyakitkan hati bila....

Ye, sampai ke Resort pukul 5 petang. Minum petang and supposed dah boleh balik bilik la kan? Believe it or not? 2 jam lepas tu baru la kitorang dapat tampat tinggal yang sangat "menarik." Aku bukan orang yang choosy. Tapi berbaloi ke dengan harga Rm180 yang aku bayar untuk sebuah rumah berkembar or boleh panggil banglo kot and dalam banglo tu ade 10 bilik untuk 1 rumah. Naaa. mesti yang baca ni akan cakap "eh, okea la tu banglo." Is it okea bile banglo yang kitorang kene duduk tu perlu sumbat 64 orang satu rumah? Ouh, 1 more thing, Kitorang tinggal campur lelaki perempuan. What kind of !@#%. Aku bayar rm180 tu untuk duduk kat RESORT. Bukan banglo tak siap yang kelengkapan sume tak cukup? Dah macam rumah indon dah pon aku tengok. Pintu masalah, bilik sempit. Cadar and selimut tak payah cakap la. Sangat lah geli nak tidur baring bile tengok keadaan yang sangat eew. can you imagine bile dah ramai sangat orang guna that bed. Macam-macam tompok air ade. Luckily aku bawak my own bantal and selimut. I know, Terengganu would never be the best place for holiday except their pulau. (sorry to say this.)

Dimana ade student UiTM disitu ade bus kunyit. Journey yang paling seronok la sebab bukan senang nak naik bus kunyit bile pergi holiday kan? Resort tu orang kenamaan punye. Supposed bialah elok sikit service tu. Ini tak. Dah tau resort tu ade 24 bilik je ready kan la any resort yang boleh join venture untuk tempatkan customer. 24 bilik tu belum tentu cukup pon nak tampung kitorang ni 120 student. Belum campur lecturer pengiring lagi. Bukan main lagi kaut untung dengan campak kitorang kat banglo murah yang harga bilik satu malam Rm45. Aku bayar Rm180 kot? Takde facilities langsung. Kedai runcit yang kecik tu pon takde. Jalan nak ke rumah tu pon na'uzubillah kecik die. Betul la Terengganu ni tak maju. Masih ade lagi rumah-rumah yang aku tengok terlalu usang. Aku tak tau macam mane kerajaan negeri Terengganu boleh diamkan aje tengok orang-orang macam ni. Rumah-rumah tu dekat sangat dengan Resort yang mewah. Kenapa boleh bina resort exclusive untuk diri sendiri tapi tak boleh bantu rakyat yang selama ni memang bergantung harap pada die? Ouh tidak. Berhentilah mengagungkan diri. Malu siod bile tourist-tourist luar datang bercuti tengok keadaan rakyat tak terurus macam ni.

Tujuan asal ke sana untuk buat research. Tapi dengan keadaan tempat yang tah hape-hape nak buat research pon takde mood. Serious rase sangat membazir dengan duit yang dilaburkan. Baik aku guna rm180 check in hotel kat Genting. Dapat gak Rm115 per night kan? Tapi puas la hati jugak. Aku takde shopping sangat pon kat sane. Pergi Noor Arfa Batik and ade la beli Blouse. Then pergi Pasar Payang. We have to walked more than 3km just to find bank. Wth la. Dah tau near dengan tempat-tempat nak beli belah tu, sediakan la atm machine form any bank. kan ke dah menyusahkan dengan kereta banyak, nak berjalan lagi tengah panas tu. Woi! Tak penah belajar management ke? Sumpah dalam hati aku mencarut je sepanjang 3 hari tu. Dah la service hotel macam sial.

Alhamdulillah la sebab research aku berjalan lancar jugak. Mau tak nye. Siap masuk Office resort tu jumpe orang yang incharge management resort. Nak jumpe general manager sure la takkan dapat hasil kan. From ape yang staff die cakap, boleh tau la yang resort ni sangat la tak bagus. Dengan bangunan terbengkalai, tak cukup bilik and what so ever. Bayangkan la, orang management sendiri tak tau menahu tentang banglo "mahal" yang kitorang tinggal tu. Apetah lagi dengan keadaan kitorang tinggal sebumbung lelaki perempuan? alasan die "kitorang tak campur urusan sales. Kitorang uruskan bahagian management resort je." Ni lagi aku tak faham. Supposed sales of course la under managemengt jugak kan? Tak pernah belajar ke ape itu POLC?

Overall, Semuanya teruk. Tau la nak dapat sale lebih memandangkan all these days ni resort tu langsung takde sale kan but please la. Tak payah la nak aniaya student-student macam ni. Kot ye pon cari la place yang elok sikit untuk customer. To the owner of the Resort, kalau rase tak boleh go on dengan resort tu, better tutup jela. Know what? Hanya memalukan name owner "besar" resort tu je. Kalau resort yang baru besar tu pon tak reti uruskan, macam mane nak manage satu malaysia kan? ;)

clue resort : Nearest masjid terapung, kuala terengganu
.

Pic will be update soon. have to wait from my friend.

4 complain(s):

cik ateen

perhhh..gler xbeshh trip ko..
mmg btol laa ckp ko rm180 tu xberbaloi ddk 1 umh 64 owg..
glerr sengal ke ape??
huhuhuuhu

echa

bukan kate sengal lagi ten. lebih pada tu tau x. hush! nasib baik makan kat sane sedap. sedap jugak la hati aku bile nk g makan. hahaha!

cik ateen

hahahaha..
btol2..
mkn penting woo..
dah laa kite ni kuat mkn..
mkn ckp ea kat sane??
hiihihi

bambino

dude.ak nk lantik ko jd MB t'ganu ah.
ko dev. cantek2 tau?hahahhaa.