»

Friday, August 29, 2008

I have to

Im going back tomorrow. I already buy a tix at 10.30 to KL. I dont have any plan for Merdeka. I better sit at home, and sleep. haha! gile tak patriotik.

Talk about patriotik, last night i have to attend to Ceramah ketuanan melayu. What a very sux ceramah i ever had. I am more loved to hear ceramah Agama then Politics problem. Then speaker talk about politics now. BN, UMNO, PAS, PKR. What the hell la. Yes i know. We all must have a responsibilities for our country. But is it necessary to talk about politics to students? I am not 21 yet. And i still have time to think bout mengundi sume tuh.

They said, PKR like this, BN like that. Pas like that. Wah hello?? I have my own opinion for this country. U may say i am too young to talk or give some advise about politics. But so what? i am Malaysians too! Point mule bile menteri besar selangor bagi cadangan kuota 10% untuk non-bumiputera masuk uitm. Then havoc satu dunia talk about non bumiputera macam nak rampas hak orang melayu semua. Bising-bising, keluar berita itu ini. Tapi tak sudah-sudah pon. Tetap jugak Malaysia ni di conquer orang bukan bumiputera.

Parti-partu sekarang ni. BN, PKR, PAS. Sume ni adalah parti orang Melayu. Kenapa ketiga-tiga parti ni tak bergabung, bersatu tenaga lawan parti bukan melayu yang nak menguasai negara sekarang. Ape lah sangat nak rebutkan kuasa tuh. Memang la kaye, dapat monthly salary berpuluh ribu. Tak pernah ade dalam kamus tulis sape tak jadi PM means die looser. Bodoh lah. Orang melayu sendiri berpecah belah. Tak sependapat. MAcam mane orang luar tak cube nak rampas kuasa.

Muhasabah la diri sikit. BN, memang la parti bukan untuk orang melayu je. Tapi ketua BN, ketua UMNO kan orang Melayu. Ketua PAS, orang melayu jugak. Ketua PKR, orang melayu jugak. Dah terbukti kalau orang melayu bersatu, Melayu akan jadi lebih kuat dari orang bukan melayu.

Aku cakap ni bukan sebab aku bersikap prejudis terhadap orang bukan melayu. Tapi ini just pendapat aku untuk masalah politik yang tah hape-hape ni. MAcam budak kecik yang berebut satu barang permainan. Malaysia ni, satu je. Dan tak dinafikan, negara kite ni sangat ramai orang yang berdedikasi boleh memimpin. Sebenarnye, tak akan ade perbalahan antara orang melayu kalau pemimpin2 kat atas tuh berfikir secara mendalam. KAlau betul sayang kan malaysia, tak nak orang lain pegang macam zaman jepun dulu, buang la sikap prejudis antara satu sama lain. jangan disebabkan masalah peribadi masing-masing mengganggu perjalanan kerja masing2.

Haih- aku sangat dah lari dari topik asal. Semangat nak merdeka punye pasal kot. haha- BTW, maaf kepada sesiapa yang secara tak langsung terasa tentang ini. Ini hanya pendapat aku sebagai orang Malaysia. okea2, so esok aku balik KL. And sangat tak sabar nak tinggalkan segamat. haha- tadi test, memang sangat stress. Aku sangat2 pening jawab paper. haih Risau dengan result nanti. So, i have to be ready dengan test yang bakal tibe 3,5 and 6 hb August. Adoyai- Welcome MGT, QMT and ECO. That means i have to spend my holiday with books ;s- grrr.

Happy fasting dearie ;))

0 complain(s):